Living Lab News

Турин, 30 червня 2023 р.: понад 30 партнерів із 13 європейських країн зустрілися в Турині 26-28 червня 2023 р., щоб обговорити хід фінансованого ЄС проекту FUSILLI щодо стійких, інклюзивних і здорових міських систем харчування та ознайомитися з місцевою проектною діяльністю. Турину.

FUSILLI – це дослідницький та інноваційний проект, що фінансується ЄС і спрямований на трансформацію продовольчих систем у містах у бік більшої стійкості. Протягом чотирьох років FUSILLI реалізує та оцінює широкий спектр заходів для досягнення цієї мети в 12 різних містах по всій Європі: Афіни, Каштелу-Бранко, Діфферданж, Харків, Кольдінг, Нілюфер, Осло, Рієка, Рим, Сан-Себастьян, Тампере і Турін. Ці міста є головними дійовими особами проекту, впроваджуючи інноваційні заходи по всьому харчовому ланцюгу (виробництво та переробка, розподіл і логістика, споживання, харчові втрати та відходи, а також управління) у так званих живих лабораторіях. Партнери з дослідження FUSILLI супроводжують процес і оцінюють діяльність. Отримані уроки поширюються на міжнародному рівні, щоб мотивувати інші міста копіювати заходи, які виявилися особливо успішними.

Умови для трансформації міських систем харчування різні в кожному місті. Партнери проекту зустрічаються кожні 6 місяців в одному з проектних міст, щоб узгодити свою діяльність, провести семінари, налагодити альянси, але особливо щоб познайомитися з місцевою екосистемою та зацікавленими сторонами відповідного міста, яке приймає зустрічі проекту. Цього разу місто Турин мало можливість представити себе консорціуму. Численні місцеві партнери від досліджень до соціальних ініціатив зробили свій внесок у програму з презентаціями: серед інших Туринський університет, який розробляє харчовий атлас для міста та регулярно публікує звіти про харчові показники; Університет гастрономічних наук Pollenzo, який розробляє круглі моделі для їжі; Мережа PUNTO al cibo, яка відіграє ключову роль у об’єднанні зацікавлених сторін харчової системи Турина; Fondazione Mirafiori, яка розробляє нові харчові продукти та послуги спільно з жителями мікрорайону Мірафіорі та для них; Орті Дженералі, який забезпечує величезну зелену зону з садівництвом, соціальною діяльністю та біорізноманіттям для свого сусідства; RePoPP, проект, спрямований на зменшення харчових відходів на Порта-Палаццо – найбільшому в Європі ринку під відкритим небом, розташованому в центрі Турина, і Torino City Lab, який сприяє інноваційним проектам у місті.

Головний партнер Турина у FUSILLI – муніципалітет Турина – організував надзвичайно інформативну 3-денну зустріч, на якій понад 50 партнерів з усієї Європи познайомилися з різноманітними та видатними зусиллями Турина щодо покращення місцевої системи харчування та широко поділилися цими знаннями. Тепер, коли зв’язки налагоджені та партнери FUSILLI мали можливість особисто зустрітися з ключовими учасниками, обмін із Туріном, безумовно, продовжиться.

04.03.2023

Olena Muradyan gave a presentation at an international conference.

This is a very significant event, because (1) the conference is attended by researchers from the United States, Georgia, and Ukraine, and (2) it is an opportunity for Ukrainian researchers who are in Ukraine during the war to present their work. The presentation was devoted to the situation with food policy in Ukraine, food policy practices, social inequalities, and new challenges that Ukraine is facing today and may face in the near future. Olena Muradian showed that the war has had a significant impact on the food system in Ukraine, but it is not only on specific sectors of the economy, but also on the emergence of new inequalities in different social groups and different regions of Ukraine. This can be explained by the extensive damage to agricultural land caused by the war, which may take decades to clear and restore to pre-war conditions; the positive dynamics of migration both within and outside the country, as more than 8 million people have left Ukraine. However, we are confident that Ukraine, with the support of international partners, will be able to overcome the existing problems and become a successful example of building a sustainable food system!