RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 666

25 серпня 2020 року

П’ять тижнів карантину: підсумки та перспективи від генерального директора директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олега Шаров

П’ять тижнів карантину: підсумки та перспективи від генерального директора директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олега Шаров

Промайнули п'ять тижнів карантину. На мій суб'єктивний погляд, на вулицях столиці стало більше «сміливців» без масок, хоча густий сморід від пожеж та пилової бурі кілька днів не залишав їм жодного шансу насолодитися приємним весняним вітерцем.

Промайнули п'ять тижнів карантину. На мій суб'єктивний погляд, на вулицях столиці стало більше «сміливців» без масок, хоча густий сморід від пожеж та пилової бурі кілька днів не залишав їм жодного шансу насолодитися приємним весняним вітерцем. Зрозуміло, що навіть затяті інтроверти, які тяжіють до усамітнення, усе частіше потребують спілкування з колегами з роботи або навчання. Проте, тимчасова атомізація суспільства залишається кращою профілактикою COVID-19. Водночас, серед повідомлень про лабораторне підтвердження випадків коронавірусної хвороби, боляче чути про викладачів та студентів Київської духовної семінарії.

У четвер 16 квітня керівництво Міністерства провело відеоконференцію з низкою провідних закладів вищої освіти, які перебувають у сфері управління МОН. Ректори поділилися своїми спостереженнями та тривогами, поінформували про перебіг освітнього процесу в дистанційному форматі, підготовку до завершення навчального року та набір вступників. Тимчасова виконуюча обов'язки міністра Любомира Мандзій та заступник міністра Єгор Стадний повідомили про плани на найближчий час, відповіли на поставлені питання та побажали всім здоров'я.
Ключова теза — заклади вищої і фахової передвищої освіти мають академічну автономію, якої достатньо для самостійного розв'язання питань організації освітнього процесу та завершення навчального року. МОН не заперечує проти проведення всіх видів контрольних заходів разом з атестацією здобувачів з використанням дистанційних технологій он-лайн (за винятком єдиного державного кваліфікаційного іспиту на медичних спеціальностях та захисту дисертацій на здобуття наукових ступенів) та за умови надійної ідентифікації учасників у разі збереження заборони відвідування закладів освіти її здобувачами в плановий час їхнього проведення. Тематика дипломних робіт може бути розумно звужена, але якість вищої освіти не є предметом компромісів.
Вступна кампанія — ЗНО, ЄВІ (єдиний вступний іспит з іноземної мови для вступників до магістратури), ЄФВВ (єдине фахове вступне випробування для вступників до магістратури зі спеціальностей «Право» та «Міжнародне право») обов'язково будуть проведені. Взагалі ЗНО та інші вступні іспити з використанням технологій ЗНО дозволяють не тільки забезпечити справедливий вступ, але й убезпечити вступників від скупчення в приймальних комісіях та на вступних іспитах, що дуже важливо в цьому році. Має бути поступово подоланий демпінг, який є руйнівним для закладів вищої освіти.
ЗНО буде проведено орієнтовно з 25 червня до 17 липня. Вступна кампанія на основі 11 класів буде посунута на один місяць (серпень замість липня), навчальний рік для першокурсників ймовірно розпочнеться 15 вересня (для інших курсів він може розпочатись у звичайні строки). Календар інших вступних кампаній буде визначений до кінця квітня. Ці строки можуть бути змінені, якщо заборона на відвідування закладів освіти її здобувачами буде продовжена після 1 червня 2020 року.