RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 782

23 травня 2023 року

відбулася XIII Міжнародна наукова конференція «Соціологія – соціальна робота та соціальне забезпечення: регулювання соціальних проблем».

відбулася XIII Міжнародна наукова конференція «Соціологія – соціальна робота та соціальне забезпечення: регулювання соціальних проблем».

Цього року вона була організована в тісній співпраці Національного університету «Львівська політехніка», Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та Соціологічної асоціації України.

18 травня 2023 року відбулася XIII Міжнародна наукова конференція «Соціологіясоціальна робота та соціальне забезпечення: регулювання соціальних проблем». Цього року вона була організована в тісній співпраці Національного університету «Львівська політехніка», Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та Соціологічної асоціації України.

На початку конференції її учасників привітали керівники вишів-співорганізаторів з України, Польщі та Канади; легендарний професор Федір Шандор, який з перших днів війни пішов до лав Збройних сил України і читав лекції студентам Ужгородського національного університету прямо з окопів; а також Президент Соціологічної асоціації України, академік НАНУ Віль Бакіров, який на завершення свого привітання оголосив рішення Правління САУ про нагородження медаллю САУ імені Богдана Кістяківського доктора соціологічних наук, професора Володимира Марковича Пічі за його внесок у розвиток вітчизняної соціологічної науки і освіти та з нагоди 85-ої річниці зі дня народження.

На пленарному засіданні конференції було представлено доповіді провідних українських дослідників у галузі соціальної роботи та соціології. Так, кандидатка соціологічних наук, доцентка, заступниця міського голови міста Харкова з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан розповіла про місце та значення третього сектору в наданні соціальних послуг в умовах мегаполісу. Продовжуючи аналіз проблематики соціальної роботи та соціального забезпечення, кандидатка економічних наук, доцентка «Львівської політехніки» Тетяна Шаповалова акцентувала увагу на розвитку сучасного ринку соціальних послуг в Україні. Соціологічну оптику ідентифікації та можливих шляхів вирішення соціальних проблем сучасного суспільства ризику запропонувала докторка соціологічних наук, професорка, в.о. завідувачки кафедри соціології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Людмила Сокурянська. Докладний аналіз нових соціальних порядків в Україні, викликаних до життя ситуацією воєнного стану, здійснила у своїй доповіді докторка соціологічних наук, професорка кафедри соціології Львівського національного університету імені Івана Франка Наталія Черниш.

Програмою конференції була передбачена робота чотирьох секцій.

На засіданнях секції «Російська агресія проти України та її соціальні наслідки», модераторками якої були професорка Людмила Сокурянська (ХНУ імені В.Н.Каразіна) та докторка політичних наук, професорка Лариса Климанська (НУ «Львівська політехніка»), та секції «Соціальні порядки в часи війни: нові підходи до регулювання «традиційних» соціальних проблем», яку очолювали доктор соціологічних наук, доцент Олександр Голіков (ХНУ імені В.Н. Каразіна) та кандидат соціологічних наук, доцент Віктор Савка (НУ «Львівська політехніка»), було детально обговорено широке коло питань соціологічного аналізу українського суспільства часів війни та його повоєнного стану.

Доповідачі на засіданнях секції «Соціальна робота в умовах війни», що була очолювана докторкою політичних наук, професоркою Лілією Клос (НУ «Львівська політехніка») та кандидаткою соціологічних наук, доценткою Іриною Євдокимовою (ХНУ імені В.Н. Каразіна), та секції «Соціальне забезпечення в сучасному світі:

стан та перспективи розвитку», модераторками якої були кандидатка соціологічних наук, доцентка Світлана Вакуленко ( ХНУ імені В.Н. Каразіна), докторка політичних наук, доцентка Наталя Кабусь ( НУ «Львівська політехніка») та докторка політичних наук, доцентка Оксана Макух ( НУ «Львівська політехніка»), акцентували свою увагу на зумовлених війною викликах соціальній роботі та системі соціального забезпечення та можливих відповідях на ці виклики з боку зазначених інституцій.

На заключному пленарному засіданні було підбито підсумки роботи конференції та обговорено пропозиції щодо її рекомендацій.