RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1026

9 листопада 2020 року

Каразінський інформує: питання про можливість зменшення вартості навчання у зв’язку з карантином

Каразінський інформує: питання про можливість зменшення вартості навчання у зв’язку з карантином

Останнім часом від окремих студентів надходять запитання, щодо зменшення вартості навчання у зв’язку з переведенням навчального процесу в дистанційний формат. Прес-служба університету після консультацій з юридичним відділом, планово-фінансовим відділом, контрактним відділом і управлінням якості навчання надає такі роз’яснення.

Дистанційне навчання запроваджено в університеті відповідно до рекомендацій Кабінету Міністрів України й Міністерства освіти і науки України з 15 жовтня до 15 листопада 2020 року з максимально можливим збереженням обсягу навчального матеріалу й спілкування викладачів зі студентами згідно з освітньо-професійними програмами й навчальними планами денної форми навчання.

Розмір оплати навчання коштом фізичних і юридичних осіб визначається університетом не довільно, а відповідно до вимог низки нормативно-правових актів: Бюджетного кодексу України, Постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 796 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності», Постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 року № 191 «Деякі питання запровадження індикативної собівартості», Наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України та Міністерства фінансів України від 23 липня 2010 року № 736/902/758 «Про затвердження порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними закладами».

Вартість контрактного навчання складається з оплати праці професорсько-викладацького, навчально-допоміжного та обслуговчого персоналу, нарахувань на оплату праці відповідно до законодавства, а також з оплати комунальних послуг та інших енергоносіїв, придбання матеріалів, інвентарю, комп’ютерної техніки та навчально-наукового обладнання, здійснення поточного та капітального ремонту приміщень.

У 2020/2021 навчальному році в університеті майже 70% коштів за контрактне навчання спрямовано на оплату праці згідно з затвердженим Міністерством освіти і науки України штатним розписом із 1 вересня 2020 року.

Майже 20% надходжень від сплати за навчання університет витрачає на оплату комунальних послуг та інших енергоносіїв відповідно до договорів, які пройшли тендерні процедури. Для забезпечення життєдіяльності університету в умовах карантину, збереження навчального процесу, створення належних санітарно-епідеміологічних та побутових умов у робочих приміщеннях та гуртожитках університету необхідне стабільне забезпечення університету енергоносіями та комунальними послугами.

Крім того, майже 10% надходжень від сплати за навчання — це витрати на придбання матеріалів, інвентарю, комп’ютерної техніки, навчально-наукового обладнання, здійснення поточного та капітального ремонту інженерно-технічних мереж та приміщень.

Тому зменшення оплати за навчання до рівня заочної форми суперечитиме реальному обсягу навчальних занять, чинній нормативно-правовій базі й договірним зобов’язанням університету.

Важливо наголосити на тому, що використання технологій дистанційного навчання під час карантину помітно збільшує навантаження на викладачів, потребує від них значно більшого часу на підготовку до занять і забезпечення поточного й семестрового контролю.

Приблизно половина викладацького складу університету отримує заробітну плату коштом надходжень за контрактне навчання. Скорочення цих надходжень до рівня оплати заочного навчання вимагатиме примусового скорочення загалом в університеті приблизно 30–35% викладачів (а на окремих факультетах — до 50–60%), що зупинить навчальний процес і є неприпустимим в юридичній площині, оскільки порушує трудові права викладачів, які мають трудові угоди з університетом.

Якщо окремі студенти бажають змінити форму навчання (денну на заочну або навпаки) і відповідно розмір оплати, вони мають право в канікулярний період за умови наявності вакантних місць ліцензованого обсягу перевестися на іншу форму навчання й переоформити контракт.