RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 667

28 вересня 2022 року

Правління Соціологічної асоціації України з глибоким сумом сповіщає

Правління Соціологічної асоціації України з глибоким сумом сповіщає

27 вересня цього року на 48-ому році життя після тяжкої хвороби померла докторка соціологічних наук, професорка, академік Академії наук вищої школи України, член Правління САУ, Президентка Української асоціації дослідників освіти Світлана Андріївна Щудло, і висловлює щире співчуття її рідним, близьким, друзям та колегам.

Правління Соціологічної асоціації України з глибоким сумом сповіщає, що 27 вересня цього року на 48-ому році життя після тяжкої хвороби померла докторка соціологічних наук, професорка, академік Академії наук вищої школи України, член Правління САУ, Президентка Української асоціації дослідників освіти Світлана Андріївна Щудло, і висловлює щире співчуття її рідним, близьким, друзям та колегам.

Цю завжди усміхнену, енергійну, надзвичайно активну жінку, успішну науковицю, авторку і виконавицю численних загальнонаціональних та міжнародних, у тому числі грантових, досліджень добре знали та поважали не тільки колеги-соціологи в Україні, а й у Польщі та Угорщині, Італії та Великій Британії, Нідерландах та Австрії, Німеччині та США.

Важко перерахувати все, що зробила за своє коротке життя Світлана Андріївна Щудло. Вона була ініціаторкою створення в Дрогобицькому державному педагогічному університеті імені Івана Франка освітньої програми з соціології. Протягом 20 років Світлана Андріївна очолювала кафедру правознавства, соціології та політології цього вишу. Вона була мудрим керівником та досвідченим викладачем, її любили і поважали студенти і колеги.

Завдяки її неймовірному таланту організатора освіти і науки було проведено десятки міжнародних наукових конференцій, семінарів, "круглих столів", видавались міжнародний науковий журнал "Молодь у Центральній та Східній Європі", головною редакторкою якого професорка С. В. Щудло була з 2014 року по 2018 рік, та збірка наукових праць "Молодіжна політика: проблеми та перспективи" (головною редакторкою цієї збірки вона була з 2003 року по 2019 рік).

Наукові пошуки Світлани Андріївни були головним чином зосереджені на проблематиці соціології молоді і соціології освіти. Особливу увагу вона приділяла питанням підвищення якості середньої та вищої освіти. Саме на вирішення цих питань була спрямована діяльність створеної нею у 2015 році Української асоціації дослідників освіти (УАДО). Будучи Президенткою цієї асоціації, Світлана Андріївна залучила до її роботи широке коло освітян - керівників та викладачів середньої та вищої школи України. Як член Правління Європейської асоціації дослідників освіти, вона налагодила міжнародні зв'язки УАДО, що сприяло активному обміну досвідом роботи між освітянами України та інших країн Європи.

Соціологічна спільнота України неодноразово обирала Світлану Андріївну Щудло членом Правління САУ. Жодний захід, ініційований нашою асоціацією, не залишався без її уваги. Вона брала активну участь в організації всіх конгресів САУ; її майстер-класи в межах проведення практично всіх Шкіл молодого соціолога завжди викликали жвавий інтерес слухачів цих Шкіл. Лише два тижня тому організатори ХХІІ Міжнародної конференції "Харківські соціологічні читання" отримали від Світлани Андріївни заявку на участь у цьому заході. Це буде перша конференція, в якій вона не візьме участь.

Світлана Андріївна була чудовою людиною: чуйною, доброзичливою, відкритою до спілкування, завжди готовою прийти на допомогу тим, хто її потребував.

Її відрізняла неймовірна жага до життя, за яке вона героїчно боролася. Не дивлячись на хворобу, Світлана Андріївна працювала до його останньої хвилини.

Ця чарівна жінка була люблячою донькою, мамою, дружиною, сестрою, подругою, колегою. Вона була справнім патріотом України.

Світла пам'ять про Світлану Андріївну Щудло назавжди залишиться в наших серцях, серцях її друзів і колег, усіх тих, хто її знав, шанував та любив.

Герої не вмирають!

Правління Соціологічної асоціації України