RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1046

18 червня 2021 року

Онлайн-курс «Журналістика толерантності: Як створювати матеріали для медіа без сексизму, дискримінації і стереотипів»

Онлайн-курс «Журналістика толерантності: Як створювати матеріали для медіа без сексизму, дискримінації і стереотипів»

На початку року вийшов безкоштовний онлайн-курс для журналістів, що працюють з людськими історіями і, зокрема, темами вразливих верств.

Онлайн-курс «Журналістика толерантності: Як створювати матеріали для медіа без сексизму, дискримінації і стереотипів» допоможе розібратися, як етично та професійно висвітлювати історії ЛГБТ-спільноти, людей з інвалідністю, представників етнічних груп та інших людей, які зазнають дискримінації — стикаються із зневажливим ставленням чи відвертим несприйняттям у нашому суспільстві.

«Говорити про “журналістику толерантності” доводиться саме тому, що критично велика частина журналістів і медіа не практикують толерантність або не знають, як бути толерантними.

Загалом що міцніша, усталеніша здорова практика журналістики, яка працює за стандартами й має адекватну мету, то менше різновидів, жанрів, піджанрів потрібно журналістам, аби описувати свою роботу.

Наприклад, англосаксонські медіа не мають поняття “аналітична журналістика” — аналіз є частиною журналістської роботи, і десь його більше, десь менше в залежності від специфіки матеріалу, теми, героїв і видання.

А коли в практиці діри, доводиться латати їх спецлатками типу “курс журналістики рішень” або “курс журналістики толерантності»,—пишуть у телеграм-каналі “ДовгийПес” його засновники, журналісти Люда Смоляр й Отар Довженко.

У зйомках онлайн-курсу взяли участь провідні експерти та експертки з медіасектору, які працюють з вразливими групами населення: Ангеліна Карякіна із Суспільного, Андрій Баштовий із The Village, Марічка Паплаускайте з Reporters, Ольга Руденко з Kyiv Post та багато інших.

Структура курсу:

  • 14 освітніх лекцій з відео та короткими конспектами лекцій

  • 3 інтерв’ю з відомими українськими редакторами й редакторками

  • Фінальний тест

Експерти курсу розібрали реальні медійні кейси і факапи, поділилися власними принципами у висвітленні чутливих тем, а також розповіли про правила, які допомагають їм створювати професійні та етичні матеріали.

«Сьогодні робота медіа з вразливими групами населення, без сумніву, більш розвинена, ніж сім-десять років тому, та до ідеалу ще далеко. Кожен матеріал — невелика цеглинка у стіні, через яку до нас не доберуться гомофобія, ксенофобія та інше мракобісся. Цей онлайн-курс допоможе усвідомити, що завдяки своїй роботі, рано чи пізно, ви можете змінити щось у головах та у країні в цілому», — вважає головна редакторка сайту НВ Юлія МакГаффі.

Онлайн-курс буде корисним і тим, хто лише починає працювати в журналістиці й висвітлювати чутливі теми, так і досвідченим медійникам, які хочуть підвищити свій професійний рівень.

«Онлайн-курс дуже сподобався. Попри те, що я давно працюю з такими темами як експертка, дослідниця, авторка, тож теоретично обізнана, мені дуже було корисно послухати про практичний досвід, журналістські фішки, пошук тем, навіть якісь проколи і проблеми, ще раз пригадати базові знання про те, як говорити про різноманіття й інших», — розповідає дослідниця культури і літератури, журналістка Христина Семерин.

Онлайн-курс безкоштовний і відкритий для всіх. Реєстрація — за посиланням: https://journalismoftolerance.tilda.ws/members/signup/group/te5dzdjirhd4s3g-group-1